2 June 2020

VKPV bezoekt Zuchtanlage’s in Duitsland.

Het is bij de VKPV een jaarlijkse traditie om in de maanden mei/juni op hokbezoek te gaan bij een zustervereniging of er wordt een vereniging uitgenodigd om de liefhebberij bij een paar VKPV-leden te aanschouwen. In de relatief rustige zomermaanden is dat een goede activiteit die ook door veel andere verenigingen georganiseerd wordt. Op een ledenvergadering van de VKPV kwam het idee van een VKPV-lid om het dit jaar eens anders te gaan doen en eens een keer een bezoek te brengen aan een Zuchtanlage in Duitsland. Het idee werd door het bestuur van de VKPV meegenomen naar een bestuursvergadering en daar besproken. Het idee viel ook bij het bestuur in goede aarde en via de Kreissverbanden in Duitsland adressen opgevraagd. De voorkeur ging uit naar gemengde Zuchtanlage’s maar die waren er niet, tenminste niet in het gebied dat het bestuur voor ogen had. Het hele gebeuren moest te realiseren zijn op 1 dag en om urenlang op de autobahn te rijden was geen optie.

Na veel e-mails en telefoongesprekken met onze collega-fokkers in Duitsland had het bestuur 4 Zuchtanlage’s gevonden die niet te ver van elkaar lagen en ook nog goed verdeeld n.l. 2 konijnen- en 2 hoender/watervogelzuchtanlage’s zodat elke diergroep aan zijn trekken kwam.

Om 07.30 uur was het verzamelen op de parkeerplaats van de Veenendaalhal waarna er een kwartier later vertrokken werd naar de eerste konijnen Zuchtanlage in Bedburg-Hau. Na een reis van 1 uur kwamen wij aan bij de Zuchtanlage Loosenhof in Bedburg-Hau, 15 min. te vroeg, dat was geen probleem er werd snel een paar potten koffie gezet en de voorzitter van de club vertelde over de historie van de gebouwen en de club. Deze Zuchtanlage was voorheen een varkensboerderij die nu omgebouwd was om hobbymatig konijnen te fokken en te showen.

Na de koffie werd in 2 groepen de Zuchtanlage bezocht. In grootste gebouw zaten de meeste konijnen elke fokker had een eigen compartiment waar hij een aantal hokken bezat. De dieren werden uit de hokken gehaald, beoordeeld en veroordeeld door de “kenners” van de VKPV. Er was zelfs een slachthok, netjes betegeld en voorzien van een spoelruimte en natuurlijk de nodige touwtjes om de slachtoffers aan op te hangen! Ook was er een tentoonstellingruimte aanwezig waar ongeveer 600 dieren geshowd kunnen worden, uiteraard wel getopt. 

10.30 uur namen wij afscheid en vertrokken richting Sonsbeck naar een Zuchtanlage met hoenders en watervogels. Na een half uur rijden werden wij hartelijk welkom geheten bij Rassgeflügelzuchtverein Sonsbeck e. V. In het prachtige clubgebouw werden wij door voorzitter Hermann Lischkowitz geïnformeerd over het wel en wee van de vereniging en na een drankje werd een bezoek gebracht aan de Zuchtanlage.

Deze Zuchtanlage was niet te vergelijken met de eerste die wij bezochten, buiten het feit dat de hoenders en watervogels in rennen buiten lopen, was deze Zuchtanlage commercieel van opzet. Het terrein 17000 m2 groot was verdeeld in 15 percelen waar een soort vakantiehuisje opstond. Hier kunnen de fokkers hun weekenden en/of vakantie doorbrengen ook de huurprijs van zo’n perceel liegt er ook niet om. Niet te min was het park zeker de moeite van een bezoek waard, een mooi clubhuis en een mooi aangelegd park, met een grote vijver waar helaas geen watervogels in zwommen de paar die ik gezien heb zaten onder de struiken, het was die dag erg warm. Ook was er nog een weiland met Quesant- en Kameroenschapen. Ook hier een tentoonstellingsruimte waar zo’n 800 dieren geshowd kunnen worden. Tevens wordt in deze hal elke 1e en 3e zondag in de maand een kleindiermarkt gehouden waar veel dieren van eigenaar verwisselen, deze markt wordt zeer druk bezocht, ook fokkers uit Nederland bezoeken regelmatig deze markt.

Na een rondleiding en een lunch met braadworst vertrokken wij om 13.00 uur naar Voerde voor een bezoek aan een 2e Zuchtanlage met hoenders en watervogels. Precies volgens de planning parkeerde onze chauffeur de bus om 13.30 uur bij de Zuchtanlage.

Ook hier werden we hartelijk ontvangen door de plaatselijke vereniging. Het clubhuis van deze Zuchtanlage was een oude school die omgebouwd was tot clubhuis en op de binnenplaats weer een ruimte om een show te organiseren. Deze Zuchtanlage was niet te vergelijken met de vorige, veel kleiner van opzet maar volgens de kenners onder ons was de kwaliteit van de dieren veel beter en er liepen tot grote vreugde van onze secretaris zelfs Dresdeners in de rennen.

Na een drankje genuttigd te hebben gingen we, uitgezwaaid door deze aardige mensen, om 15.00 uur naar de laatste Zuchtanlage in Dinslaken deze keer weer een met konijnen. Lekker dichtbij slechts 15 min. rijden.

Dit was werkelijk een prachtige Zuchtanlage, een park met langs de beide lange zijden de stallen onder een afdak en in het midden het clubhuis. Mooi verzorgd en de hokken goed in de verf. Ook hier waren we weer zeer welkom, de dames hadden zelfs een paar grote taarten gebakken die er met een bak koffie wel in gingen.

Na de koffie en een toespraak van de voorzitter werd de groep in tweeën gedeeld en de stallen met de dieren bekeken, diverse fokkers waren aanwezig en lieten vol trots hun dieren aan ons zien, ook hier was de kwaliteit van sommige rassen goed. Van de Zilvers waren, met uitzondering van de bruinzilver, alle erkende kleuren van dit ras aanwezig. Ook de kwaliteit van de Weners was goed te noemen, alleen de hokken waar de jonge Weners in zaten liet te wensen over, die mochten wel wat groter.

Om 17.15 uur vertrokken we, na een tinnen bord in ontvangst te hebben genomen, weer naar Veenendaal, met een tussenstop in het wegrestaurant Hunxe waar we gezamenlijk wat gegeten hebben. Om 19.30 arriveerden we weer volgens de planning op de parkeerplaats van de Veenendaalhal.

Concluderend kunnen we zeggen dat het een prachtige ervaring is geweest om te zien hoe de fokkers in de Zuchtanlage’s in Duitsland hun hobby bedrijven. Jammer dat er weinig jonge dieren waren in de beide hoender Zuchtanlage’s, die zullen er ongetwijfeld wel geweest zijn maar de fokkers waren niet aanwezig om ons hun dieren te laten zien waardoor alles op een afstand bekeken moest worden. Niettemin het was een prachtige dag waar wij, de VKPV-leden, veel van genoten hebben.

 

Hier    vindt u een aantal foto’s.